DocumentareSoiuri cultivate.

LAVANDULA X INTERMEDIA 'GROSSO'

(sinonime: 'Dilly Dilly', 'Wilson's Giant')

Frunzisul este de culoare verde-mediu devenind gri spre sfârsitul sezonului si foarte dens. Planta este semi-înaltã (75cm) si de obicei de forma sfericã. Pedunculii sunt largi, foarte lungi (30-36cm), netezi si de culoare verde-mediu cu margini întunecate (aproape negre). Ramificatiile laterale sunt lungi, singure sau uneori duble sau asezate una in fata celeilalte. Spicele sunt compacte, larg-conice si medii spre lungi (5-9cm), uneori cu o spiralã la baza la 1-3cm sub spicul principal. Bractele fertile sunt intermediare spre lungi si înguste. Bracteolele sunt scurte pentru o lavandinã (1-3mm), largi si ramificate. Corolele sunt de culoare albastru-violet (90C) cu mult violet închis (86A), calyx-ul acoperit cu pãr fin (prezentatã pe pagina 110).

'Grosso' a fost descoperit in Franta in 1972 si a rezistat la citoplasma declinului galben care a distrus plantatiile de 'Abrialii'. Datoritã formei sale sferice si masei de spice cu floare, 'Grosso' este o planta folositã ca ornament sau la acoperire, pentru parfum si ulei. Ea este una din cele mai populare plante de ulei dintre lavandele din lume deoarece spicele ei sunt foarte productive.

LAVANDULA ANGUSTIFOLIA 'TWICKEL PURPLE'

(sinonime: 'Twickle Purple', 'Twinkle Purple', 'Twickel', 'Twickes Purple')

O frumoasa formã de lavandã in floare, sfericã si semi-înaltã (70-80cm), cu frunzis deschis, de culoare verde-mediu spre verde-gri. Pedunculii sunt largi, lungi (26-34cm), de culoare verde-gri si slabi. Pot exista uneori tulpini laterale de la scurte la medii terminate cu una pânã la sase flori. Spicele sunt lungi (8-19cm), cilindrice si întrerupte cu spirala de la bazã la 1-7cm sub spicul principal. Bractele fertile sunt înguste la spicele tinere, mai largi la spicele mai bãtrâne si adesea încã verzi la spicele in floare. Bracteolele sunt mici si ramificate, aproape nesemnificative (0,5-2mm). Corolele sunt acoperite cu pãr si de culoare violet închis (90B) decolorându-se la un violet-lavandã închis (92A). Calyx-ul este acoperit cu pãr si de culoare violet închis (86A). Mugurii sunt de un violet mai strãlucitor (90A) (prezentatã pe pagina 88).

Crescuta in Tãrile de Jos înainte de 1922 si asemãnãtoare cu cascada unei fântâni când este in plinã floare, 'Twickel Purple' se potriveste cel mai bine ca ornament sau la lucruri manuale mirositoare deoarece spicele ei sunt lungi. Ea poate la fel fi folositã ca acoperire unde se doreste un efect de culcat sau poate fi plantatã individual pentru a afisa efectul ei deplin. Ea necesitã cu regularitate curãtare pentru a mentine forma ei rotundã.