Curioziotãti

  • Legenda Lavandei

   • Se povesteste ca Lavandula care era o zânã foarte frumoasa, era blondã si avea ochii albastri, se nãscuse intre lavandele salbatice de munte din Lure. Într-o zi când ea cãuta un loc pentru a se aseza cu caietul ei plin de peisaje; zâna se opri in fata paginii cu Provence si începu sa plângã vãzând aceste terenuri sãrace necultivate si lacrimi fierbinti de culoarea lavandei au pãtat pagina deschisã. Dorind sã ascundã aceasta micã dramã, zâna sterse ochii ei albastri, dar se produse un efect contrariu prin care picãturi fine de lacrimi se mai împrãstiarã încã pe pagina deschisã. Disperatã, zâna trase atunci peste aceastã Provence o mare bucata de cer albastru pentru a acoperi toate aceste pete! Din acea zi lavanda creste pe aceste terenuri si fetele blonde din acea regiune au in irisii ochilor albastri paiete de culoarea mov a lavandei, mai ales când la sfârsit de amiazã in zilelor de varã, ele privesc cerul metalic care cade peste câmpurile cu lavanda in floare.

 • Mirosul are in mod evident puterea de a influenta mintea si corpul, iar lavanda este adesea cunoscutã ca regina mirosului.

 • Cleopatra, se spune cã, ia sedus pe Julius Caesar si Mark Anthony cu acest parfum.

 • Lavanda este cea mai cunoscutã dintre ierburile mirositoare si a fost iubitã si cautatã de secole. Romanii si nord africanii foloseau lavanda la parfumarea apei din bãile publice. Lavanda se gãsea in îmbrãcãmintea de cãlãtorie a legiunilor romane si era folositã ca dezinfectant. Aceastã utilizare s-a mentinut pânã în Evul mediu si a continuat pâna azi. Strãzile din Londra în secolul 19-lea erau pline de fete ce vindeau buchete violete de lavandã.

 • Numele de lavandã vine din latinescul "lavare" care se traduce prin spãlare, fiind indicatã pentru bãi si îmbrãcãminte.

 • Vechile mumii egiptene contineau adesea lavandã; care era folositã in procesele de conservare. În afarã de mirosul pe care îl oferã lavanda are proprietãti antibacteriene care o recomandã la conservare.

 • Lavanda are o dublã plãcere, de a împrãstia mirosul ei in mijlocul verii si apoi in iarnã, mirosul ei persistent va emana cãldurã in cele mai reci zile ale anului.

 • Peste secole mirosul lavandei nu a pierdut niciodatã din atractia sa. Totusi, caracteristic întregii istorii, istoria lavandei este marcatã de bogãtie. Mirosurile favorite tin sã fie o reflectie a spiritului curent al unei epoci. În consecintã, lavanda desi folositã totdeauna nu a putut rãmâne la modã totdeauna.

 • Primul parfum faimos din istoria parfumurilor este asa numitul ''Hungary Water'' obtinut în anul 1370 prin distilarea rosmarinului si era completat cu esentã de lavandã si marjoram. Aproape patru secole au trecut înainte sã aparã urmãtorul nume faimos în parfumerie, iarãsi cu ulei de lavandã dar numai din principalele lui ingrediente: ''Eau de Cologne''. La început se folosea pentru efectele sale antiseptice, el continea un amestec de ulei de citrice si ierburi, iar mai târziu va deveni cea mai popularã apã de toaletã peste tot în lume.

 • Conform legendei, patru hoti cutreierau Franta, in perioada ciumei din preajma anilor 1700, jefuind morminte si deposedând de lucruri oameni care cãzuserã victime ale ciumei. La început autoritãtile i-au neglijat, crezând cã ei vor fi curând morti datoritã ciumei. Dar timpul trecea si ei continuau sã prade si sã jefuiascã pãrând sã rãmânã imuni la ciumã. În final autoritãtile i-au capturat si trebuiau sã-i omoare in afarã de cazul in care ei divulgau secretul lor, "Cum puteau ei evita molipsirea de ciumã?" Ei s-au hotãrât sã divulge secretul lor si au destãinuit cã ei veneau de la o familie de parfumeri ce crease un otet din ierburi care îi proteja de boalã. Lavanda era un component cheie in aceastã faimoasã retetã, retetã care a fost folositã pânã la sfârsitul anilor 1800.

 • Noua ta masina nu poate avea un aer proaspat. Leagã la un loc 5-6 flori cu frunze de lavandã uscate cu o panglicã si plasati mãnunchiul in compartimentul mãnusilor sau sub un scaun. O alternativã este un saculet fin, legat, ce contine 3-4 linguri de flori de lavandã uscate. Acesta poate fi la fel introdus in compartimentul mãnusilor sau sub scaun. Nu numai cã va da un miros plãcut masinii tale, dar mirosul relaxant te va întretine spiritual si traficul va fi plãcut!