E bine de aflat

Ce trebuie sã cunoasteti in primul rând despre lavandã

 • Lavanda este o planta cunoscutã din vechime care a reusit sa tinã pasul cu cele mai moderne necesitãti prin parfumul, culoarea si gustul ei; in mod paradoxal atât pentru stimulare cât si pentru calmare.

 • Existã peste 300 de soiuri de lavandã variind în culoare de la indigo, purpuriu, mov, magenta, ametist, violet, lavandã, brebenoc, albastru deschis si roz pânã la alb.

 • Documentele despre istoria lavandei sunt substantiale. Aceasta a fost folositã de vechii egipteni pentru cosmetice si îmbãlsãmare, in Evanghelia lui Luca, Maria i-a uns picioarele lui Isus cu ulei de lavanda, romanii o foloseau la parfumarea bãilor publice si Regina Victoria pentru calmarea durerilor de cap.

  • Lavanda face parte din familia Lamiaceae la fel ca menta, salvia, cimbru si rozmarinul si diferã de acestea prin faptul cã lavanda este cultivatã mai degrabã pentru florile sale, decât pentru frunzele sale.

 • Lavanda este apreciatã si comercializatã în toate formele sale: buchete proaspete, aranjamente florale uscate, flori uscate în vrac, ulei esential de lavandã, lavanda culinarã in stare proaspãtã sau uscatã si ca plantã de peisaj.

 • Lista bolilor ce pot fi tratate cu lavandã este uimitoare: dureri de cap, arsuri, muscãturi de sarpe, muscãturi de câine, întepãturi de albine, rãgusealã, colici, frisoane, convulsii, ameteli, lesin, pierderi de memorie, scãderea vederii , melancolie, lesin, infertilitate, insomnie, ulcere varicoase, membre paralizate, nevralgii, reumatism, entorse si dureri de dinti.

 • Lavandele sunt rezistente la secetã si se comportã bine în sol sãrac, nisipos si stâncos. Solul pentru cultivarea lavandei trebuie modificat cu nisip sau pietris de mãrimea unui bob de mazãre pentru a asigura un bun drenaj. Lavanda necesitã un minimum de 6 ore de soare pe zi si trebuie tunsã puternic toamna târziu sau primãvara devreme.

 • Lavanda a fost desemnatã "Planta Anului" în 1999 de cãtre Asociatia Internationalã de Plante, care selecteazã o plantã in fiecare an; care se remarcã prin cel putin douã din cele trei mari proprietãti: medicamentos, culinar sau decorativ. Pe tot parcursul anului, societãtile de plante din întreaga lume lucreazã împreunã pentru a educa publicul cu privire la plantele medicinale desemnate.

  • Culturile de lavanda au probleme in perioada primaverii cand cerbii sunt înfometati. Acestia pot paste, foarte repede, planta pânã la rãdãcinã, . Desi culturile pot fi îngrãdite, cerbul rãmâne dãunãtorul principal al lavandei.

Culturi de lavanda in Romania. Album.