Retete culinare

Retete cu Lavanda
 

Aniversare la 60 de ani.

 La a LX -a aniversare

 Prãjiturã cu unt 1

 Sursa: Restaurant PATRONA

 

 Ingrediente
 
                                                                                 
 
350g unt
 2 / 3
c
anã de zahăr
 2 linguri de
flori de lavandă
 2 1 / 2 c
ãni fainã
 1 / 2 can
ã amidon de porumb
 1 / 4 linguri
de sare 

 

 Preincãlziti cuptorul la 300º F (148º C) de grade.
 În
tr-un castron de mixer se bate untul, zah
ãrul si lavanda până când continutul devine pufos .
 Cerne
-ti fãina împreunã cu amidonul de porumb si sarea si se adaugã la amestecul cu unt.
 Se amestec
ã pânã când continutul devine o minge plãcutã de aluat.
 
Rulati si întindeti aluatul pana ce devine o foaie de ~ 1cm grosime, dupã care depuneti-l la frigider învelit intr-o folie de plastic pentru cel putin 2 ore.
 S
e scoate din plastic si se taie în rondele cu diametru de 3 - 4cm.
 
Rondelele se aseazã pe o foaie de copt dupa care se coc in tavã pânã când  încep sã devinã maro, aproximativ 30 de minute.

 
 

 

  Prãjiturã cu unt 2

 Sursa: Renee's Garden

 

  Ingrediente
 
                                                                                 
 
350g unt, la temperatura camerei
 2 / 3
c
anã de zahăr
 2 linguri de
flori de lavandă tocate mãrunt
 2 1 /
3c
ãni fainã
 1 / 2 can
ã amidon de porumb
 1 / 4 linguri
de sare

 

 Aceste prãjituri bogate, nu prea dulci si fãinoase au o usoarã aromã de lavandã. Faceti mai multe loturi pentru a le împãrti si pune in cutii sau casete decorate si cãptusite cu hârtii absorbante, pastelate. Impãrtãsiti reteta prin scrierea acesteia pe o hârtie de culoarea lavandei si includerea la casetã.
 

 
 
 Incãlziti cuptorul la
325° F( 163ºC).
 Acoperi
ti  fundul tãvii cu doua foi de copt sau
hãrtie pergament.
 Într-un castron mare
se amestecã împreunã unt, zahãr, lavandã si mentã cu un mixer electric. Se amestecã pânã amestecul devine pufos
, aproximativ 3 minute.
 Adaugati faina, amidon
ul de porumb, sarea si se amesteca  pânã ce aluatul devine omogen.

 
Împãrtiti aluatul în douã.
 Aplatiza
ti aluatul în forma de pãtrat si inveliti-l in folie
de plastic.
 R
ãciti aluatul pânã devine tare, la frigider.

 Pe o planset
ã presãratã cu fãinã, rulati  fiecare pãtrat de aluat pânã la o grosime de 1cm.
 Se taie aluatul in
rondele sau pãtrate (cu diametrul sau latura) de 3 - 4cm.

 Transfer
ati si asezati rondelele (pãtratele) pe foile de copt la distantã de 1cm unele de altele. Întepati fiecare prãjiturã de mai multe ori cu o furculitã.
 Coace
ti la cuptor 20 - 25 minute, pânã când culoarea devine aurie
.
 Se r
ãcesc usor, si apoi se transferã pe un grãtar.

 Se
pudreazã cu zahãr de lavandã, care se obtine din 4 sau 5 spice de flori de lavandã introduse intr-un borcan sigilat cu zahãr pudrã  cu o zi înainte de a utilizare .
 
Vor rezulta  aproximativ 4 duzini de prãjituri.
  

 

 Prãjiturã cu nucã de cocos

 Sursa: Restaurant PATRONA

 

Ingrediente

2 cãni fãinã
2 / 3 c
an
ã de zahãr
1 / 2 lingurit
ã de sare
4 cãni de nucã de cocos mãruntitã, neîndulcitã
1 can
ã  de unt
nesãrat înghetat, tãiate în bucãti
1 1 / 2 lingurit
ã extract de vanilie purã
1 / 4 c
anã de flori de lavand
ã

 

 
 

Se fac 32 de prãjituri într-o tavã cu fundul detasabil, cu diametrul de 23cm.

Se incalzeste cuptorul la 350ºF(176ºC).
U
ngeti usor cu unt tava de bucătărie cu fundul detasabil.
În
tr-un castron de  mixer electric  combinati toate ingredientele si se amestecati pân
ã când aluatul devine omogen.
Împ
ãrtiti aluatul în douã si-l aranjati uniform prin apãsare în tavã.
R
ãciti pentru 30 de minute.
Coaceti timp de 25 la 30 de minute sau pân
ã când aluatul devine maro auriu.
Se r
ãceste in tavã timp de 2 minute.
Scoate
ti inele metalice, l
ãsând prãjitura pe fundul de metal.
Se taie în buc
ãti în timp ce este încã caldã pe fundul de metal. (În cazul în care prãjitura pare prea moale, se revine la cuptor si se coace  suplimentar  3 - 5 minute sau pânã se rumeneste.) Lãsati sã se rãceascã. Apoi bãgati la frigider.
Rãcirea pe fundul de metal înainte de a le scoate usureazã manevrarea.
Se pot pãstra într-un container etans în frigider sau în congelator.

 

  Prãjituri mici frantuzesti

  Sursa: Let's Do Lavender

 
 

Ingrediente

3 / 4 canã de unt nesărat
1 2 / 3
can
ã de zahãr pudrã
6 1 / 2 linguri de f
ãinã
1
can
ã migdale de pãmânt
5 
albusuri mari de ou
1 lingurit
ã
de coajã rasã de lãmâie sau portocalã
1 / 2 lingurite de boboci
culinari de lavandă

 

 

  Se topeste untul nesãrat.
 Turnati o lingur
ã de unt topit la baza fiecãrei forme de copt (briosã), ce pot avea diametre cuprinse intre 10 - 25cm.

 Cerne
ti zahãrul pudrã si fãina într-un castron.
 
Se adaugã migdalele si se amestecã împreunã
.
 Bate
ti usor albusurile de ou cu o furculitã, apoi adaugati
ingredientele uscate.
 Se adaug
ã restul de unt topit rãcit, coaja de lãmâie sau de portocalã rasã si bobocii culinari de lavandã si se amestecã bine
.
 
Se umple fiecare tavã cam trei sferturi din plin (se presarã o cantitate micã de muguri de lavandã la partea de sus, dacã se doreste), si se coace pe raftul din mijlocul unui cuptor la temperatura de 400ºF (205ºC) pentru
zece minute.
 Întoarce
ti blaturile si mai coaceti înca zece minute, pânã când devin aurii si crusta dã înapoi la prima atingere
.
 S
e scoate din cuptor si se lasã în tavã mai mult de cinci minute, apoi se depun usor  pe un raft de sârmã
.
 Dup
ã ce s-au rãcit, se pudreazã fiecare prãjiturã cu zahãr de lavandã
.
 
Deliciosã!

 

 

  Batoane cu lãmâie

Sursa: Let's Do Lavender

 
 

Ingrediente

2 1 / 2 cãni fãinã
1 / 2 can
ã de zah
ãr pudrã
2 cuburi de unt
1 1 / 2 c
ãni de zah
ãr
6 linguri suc de l
ãmâie
Coaja rasă de la o lamaie
1 / 2 lingurit
ã cu boboci culinari de lavandă
4 linguri
te de fãinã
1 lingurit
ã praf de copt
4 ou
ã

 
 
 
 
 

 

 Se amestecã fãina împreunã cu zahãrul pudrã.
 Se
adaugã 2 cuburi de margarinã
sau unt.
 
Se întinde intr-o tava de copt(23cmx30cmx5cm)  si se coace la 350ºF(176ºC)  pentru douãzeci de minute.

 Se amestec
ã împreunã zahãr, suc de lãmâie, coajã rasã de lãmâie,  boboci culinari de lavandã, fãina, praful de copt si ouã.
 Se toarn
ã amestecul peste crustã si se coace 25 de minute la 350ºF(176ºC).

 Dup
ã ce sa rãcit, se taie in bare si se presarã cu zahãr pudrã.
 Se
serveste cu înghetatã.

 P
ãstrati la frigider. 

 

  Prãjituri decupate cu melasã

  Sursa: Hood River Lavender

 

 Ingrediente

1 1 / 4 canã de fãinã, plus pentru prãfuire
F
ãinã 1 / 2 canã din grâu întreg
1 / 2 lingurit
ã bicarbonat de sodiu
1 linguri
scortisoarã
1 1 / 2 linguri
tã de ghimbir proaspãt mãcinat
2 linguri
te de lavand
ã culinarã
6 linguri unt
1 / 2 can
ã melasã
1 / 4 c
an
ã de zahãr
1 ou mare
2 linguri suc de portocale concentrat
1 lingurit
ã de vanilie
*  zah
ãr de lavand
ã

 

 

 

 

 

  Preincãlziti cuptorul la 350ºF(176ºC).
 Bateti f
ãina, bicarbonatul de sodiu si condimentele într-un castron, cu putere.
 Bateti untul, melas
a, zah
ãrul cu mixerul pânã continutul devine pufos.
 Reduce
ti viteza, si
adãugati oul, sucul de portocale si vanilia.
 Treptat, se amestec
ã în amestecul de f
ãinã pânã când sunt combinate.
 Formati o minge
de aluat, înfãsurati-o intr-o folie de plastic, si bagati-o la frigider o orã sau mai mult.
 R
ulati aluatul pe o suprafatã pres
ãratã cu fãinã, şi se taie dupã cum doriti.
 Puneti
pe tava de copt, se coace 7 sau 8 minute.
 
Se presarã cu zahãr lavandã.
 
 
Rezultã aproximativ 30 de
prãjituri.
 * Zah
ãr de lavandã: 1 canã de zahãr organic grosier tos, 1 lingurã de lavandã culinarã. Se mãrunteste în snita de cafea sau snita de condimente.

 

  Biscuiti

Sursa: Lavender Farm

 
 

Ingrediente

125g de unt sau margarinã
120g de zah
ãr
1 ou
200g
fãinã de crescut
1  lingur
ã cu flori de lavandã (Lavandula angustifolia)
Sugestie: Este esen
tial sã se foloseascã  lavanda "English" sau "Provence" (au miros de camfor slab).
1 / 4 la 1 / 3 c
an
ã de ghimbir tocat (optional
)

 
 

 Se amesteca smântâna cu  unt si zahãr, se adaugã oul si se bate bine.
 
Se adaugã flori uscate de lavandã si se amestecã bine. Includeti aici ghimbir, dacã folositi.

 Adaug
ã si cerne fãina cu auto-crestere si  amestecã bine.
 
Întindeti aluatul in tava de copt cãptusitã cu hârtie de copt si se coace în cuptorul preîncãlzit moderat la 325ºF(163ºC
) pentru 15-20 de minute.
 
Se obtin aproximativ 30 de biscuiti.
 

 

  Plãcintã cu dovleac 

 Sursa: Hood River Lavender

 

Ingrediente

1 foaie de plãcintã necoaptã (Ø25cm)
1 / 3 c
an
ã de unt moale
1 / 3 c
anã zah
ãr brun
1 / 3 c
anã de nuci Pecan tocate
1 1 / 2
lingurite de lavandã culinarã (
datã prin râsnita de cafea
)
1 dovleac de umplere

 
 

 
 
 

  Preincãlziti cuptorul la 425ºF(218ºC).
 Perfora
ti foaia de plãcintã si coaceti 5 min. la 425
ºF(218ºC).
 
Se combinã  untul, zahãrul, lavanda si nucile Pecan si întindeti compozitia pe foaia de plãcintã; se coace  mai mult 5 min.
 
Apoi se toarnã dovleacul de umplere pe crustã si se coace 45 min.

 

 Serbet

 Sursa: What's Cooking America

 

 Ingrediente

1 canã de zahãr tos
2 c
ãni de apã
1 lingur
ã de flori culinare de lavandã
2 1 / 2 linguri zeam
ã de lãmâie-proaspãt stoarsã
2 linguri de vodc
ã

 

 Într-o cratitã de mãrime medie, la foc mediu, combinati zahãrul si apa pânã când zahãrul se dizolvã.
 Adauga
ti florile de lavandã; se amestecã pânã când amestecul ajunge la punctul de fierbere, redu cãldura la foc mic si se fierbe
5 minute.
 Elimina
ti cãldura,  acoperiti si se lãsati
aproximativ 10 minute.
 
Strecurati printr-un filtru fin într-un castron mare si separati florile de lavandã din amestec.

 
Se adaugã sucul de lãmâie si vodca la amestecul de sirop si se amestecã bine.
 NOTĂ: vodca (sau orice alt tip de alcool) este secretul un
ui serbet moale. Alcoolul in sine nu îngheatã si adãugând un pic pastreaza serbetul moale. Vodca este excelent de folosit, deoarece nu afecteazã
gustul.
 
Crema de înghetatã - amestecul se trece printr-un filtru de înghetatã, proces în conformitate cu instructiunile producãtorului
.
 Metoda Congelator - Se toarn
ã  amestecul intr-un recipient, se acoperã, si se pune în congelator. Atunci când este semi-solid amestecati-l cu o furculitã si se reintroduce la congelator. Când amestecul este congelat se omogenizeazã printr-un procesor. Apoi se acoperã si se reintroduce la congelator pânã la servire
.
 NOTĂ: Po
ate fi pregãtit cu trei zile înainte de servire. Acoperit se pãstreazã bine congelat
.
 
Se obtin 8 - 10 portii.
 

 

 Lemonadã

Sursa: Happy Valley Lavender 

 

Ingrediente

1 canã de zahãr
1 / 4
canã (un pumn generos) de flori proaspete sau
1 lingurã de flori uscate
1
canã
de suc de lãmâie, proaspãt stors
cuburi de gheat
ã
crengute de Lavandã pentru garniturã

 
 

 

 Combinati de zahãrul cu apa ( 2 1 / 2 cãni) intr-o oalã medie. Aduceti la fiert la foc mediu, amestecând pentru a dizolva zahãrul. Adaugati florile de lavandã la apa cu zahãr, acoperiti si îndepãrtati cãldura. Lãsati sã stea cel putin 20 de minute (pot fi si câteva ore).
 Strecurati amestecul
si aruncati florile de lavandã. Se toarnã într-o canã mare din sticlă. Adaugati sucul de lãmâie si completati cu apã( 2 1 / 2 cãni). Se amestecã bine si dati culoare limonadei
.
 Se toarnã în pahare înalte pe jumãtate pline cu gheat
ã sau rãciti la frigider
. Pentru miros se garniseste cu crengute proaspete de lavandã.
 Se obtin 6 cãni.
 

 

  Jeleu

Sursa: What's Cooking America

 

Ingrediente

3 1 / 2 cãni de apã
1 / 2 c
an
ã flori uscate de lavandã
Sucul de la 1 l
ãmâie (aproximativ 1 / 4 canã)
50g de pectinã praf sau 100g pectin
ã lichidã
4 c
ãni de zahãr
 

 

 Într-o oalã mare la foc tare se aduce apa la fiert.
 
Eliminati de la cãldura si  amestecati cu florile uscate de lavandã si lãsati 20 de minute.
 Dup
ã 20 de minute, se strecoarã amestecul într-o oalã adâncã aruncând florile de levan. Se amestecã cu sucul de lãmâie si pectina;se continuã amestecarea pânã se dizolvã pectina.
 La foc mare, se aduce amestecul la fierbere
si se adaugã zah
ãr. Când solutia de jeleu revine la fiert, fierbe greu, lãsati sã fiarbã pentru 2 - 4 minute (a se vedea mai jos), amestecând ocazional.
 
Timpi de fierbere:
 2 minute - gel moale
 4 minute - gel de mediu
 Testarea -
se introduce o lingurã de metal intr-un pahar de apa cu gheatã dupa care se ia o jumatate de lingura de compozitie si se lasã la rãcit la temperatura camerei. Dacã se ingroasã până se tine tare, compozitia este gata. Dacã nu, se adaugã pictinã (aproximativ 1 lingurita la 1 / 2 dintr-un alt pachet) si se fierbe din nou timp de 1 minut. După fierbere, se transferã jeleul fierbinte in borcane sterilizate. Umpleti-le mai jos cu 1 cm de gura borcanului si strângeti bine capacele.
 
Se obtin circa 5 borcane.
 

 

  Salatã cu portocale

Sursa:  Lavender Farm

 

Ingrediente

3 portocale foarte coapte, tãiate si curãtate de membranã
1 lingur
ã de flori proaspete de lavandã, tocate
3 lingurite de o
tet din vin rosu
foarte putin
ã ceapã spaniolã tocatã 
 

 

 Se amestecă toate ingredientele. Este bunã de servit.
 
Pentru douã portii.

 

  Piept de pui cu ierburi de Provence

Sursa: What's Cooking America

 

Ingrediente

4 jumãtãti de piept de pui dezosat (cu piele) *
3 / 4 c
an
ã ulei extra-virgin de mãsline
1 lingur
ã de suc de lãmâie

1
lingur
ã de ierburi din Provence ** 

 

 * Scoateti pielea dupã coacere,  pielea ajutã sã se retinã umezeala în carne.
 ** Ierburi de Provence - un sortiment de plante uscate, cele mai frecvent utilizate în sudul Fran
tei.Amestecul contine de obicei busuioc, seminte

 Puneti pieptii de pui, intr-un singur strat, într-un vas termorezistent (30cmx20cm).
 Într-un castron mijloci
u combinati uleiul de mãsline si ierburile de Provence împreunã.
 Se toarn
ã sosul peste pieptul de pui.
 Acoperiti si marinati la temperatura camerei timp de 20 minute sau b
ãgati la frigider la marinat timp mai îndelungat (amestecati de mai multe ori).
 
Preincãlziti cuptorul la 350ºF (177ºC). Se dã la cuptor, descoperit, 25 la 30 de minute sau pânã când un termometru de carne înregistreazã o temperaturã internã de 165ºF(74ºC) (sucul va iesi când se taie cu vârful unui cutit); ungând de mai multe ori în timpul gãtirii.
 
 Scoate
din cuptor si  serveste imediat.

 

  Somon la grãtar

Sursa: Lavender Farm

 

Ingrediente

3 kg de file de somon
4 linguri de miere ecologic
ã
6 linguri de ulei de m
ãsline extra virgin
1 / 2 linguri de lavand
ã
1 / 4
can
ã de vin alb
1 lingur
ã de pastã de tamarind (se gãseste in pietele din Asia,  poate fi înlocuitã cu sosul Worcestershire)
1 lingur
ã de suc de lãmâie proaspãt
 

 
 

  Puneti toate ingredientele, cu exceptia somonului într-o crati la foc moderat, amestecând cu un tel, în orice moment, pânã când ingredientele sunt reduse cu o treime, pentru a crea un sos.
 
Când sosul sa rãcit putin, se da cu peria pe fileul de somon. Prajiti somonul, ungând cu sos, ocazional. Salvati o parte din sos pentru servire. Somonul este gata atunci când devine usor.

 Pentru a se coace acest fel de mâncare,
incãlzeste cuptorul la 350ºF (177ºC). Acoperiti somonul cu sos, rezervând o parte pentru servire. Coaceti timp de 10 minute, sau pânã când somonul devine usor, intorcând, ocazional.
 
Serviti somonul acoperit de sosul
rezervat.

 

 Carne de vitã piperatã

 Sursa: What's Cooking America

 

Ingrediente

1 o bucata de muschi de vitã de 1,5Kg - 2Kg
1 lingurã de ulei extra-virgin de mãsline
1 lingurã de piper negru întreg
1 lingurã de piper alb întreg
2 linguri de seminte de fenicul
1 1 / 2 lingurit
e cimbru uscat
2 linguri de flori de lavand
ã uscate
 

 

  Curãtati carnea de grãsime. Uscati carnea cu prosoape de hârtie. Ungeti usor carnea cu ulei. Într-o snitã de cafea sau de condimente, se macinã boabele de piper negru, grosolan; piper alb;semintele de fenicul; cimbru; florile de lavandã si apoi frecati carnea peste tot cu acest amestec . Inveliti bine in folie de plastic si bãgati la frigider cel putin 2 ore sau peste noapte (de preferin).
 Incãlziti cuptorul la 425 ° F
(218ºC).
 
Se dezveleste friptura si se aseazã intr-o tav
ã de copt de micã  adâncime, pe un grãtar; astfel încât sa aibã aceeasi grosime. Se lasã 15 minute.
 Reduceti temperatura cuptorului la 325 ° F
(163ºC) si va continua pânã când temperatura internã ajunge la temperatura doritã, pe un termometru de carne.
 
Mic
ã - 120 ° F(49ºC)
 Med
ie - 125 ° F
(52ºC)
 M
are - 130 ° F
(55ºC)
 Scoate
ti din cuptor  pe o plac
ã de tãiere; si lãsati sã stea 15 minute înainte de tãiere (temperatura din carne va creste cu 5 pânã la 10 grade dupã scoaterea din cuptor). Se transferã pe un platou si se serveste imediat in sucul acumulat.
 
 
Rezult
ã 6 - 8 portii.

 

  Cotlet de porc la grãtar

Sursa: What's Cooking America

 

Ingrediente

4 cotleti de porc  la o grosime de 1,5cm
1 lingurit
ã de sare grosierã
1 lingurit
ã de piper negru macinat grosolan
1 / 2 lingurit
ã de
flori culinare de lavandã, uscate
2 lingurite de frunze proaspete de cimbru tocate
1 lingurã de frunze proaspete de rozmarin tocate
1 lingurã de ulei extra-virgin de mãsline
 

 
 

 Într-un castron mic, combinati sarea, piperul, lavanda, cimbrul, rozmarinul si uleiul de mãsline; cu amestecul frecati pe cotletele de porc. Acoperiti cotletii cu folie de plastic si lãsati sã stea 1 sau 2 ore la temperatura camerei.
 Incãlziti
grãtarul. Puneti cotletul de porc pe grãtarul fierbinte. Acoperiti  gratarul, deschideti gurile de aerisire, si lãsati pe grãtar 4 - 5 minute; intoarceti cotletii si lãsati  3 - 4 minute sau până când temperatura internã ajunge la 155 ° F (68ºC),pe un termometru de carne. Apoi eliberati grãtarul si serviti. 
 

 

  Paste cu legume tãiate

Sursa: Let's Do Lavender

 
 

Ingrediente

1 morcov obisnuit
1 dovlecel
1 ardei rosu, miez
1 / 4
can
ã de ulei de mãsline extra virgin
3 cãtei de usturoi sau dupã gust

1 / 8 la 1 / 4 linguri
de muguri culinari de lavandã
0,4 kilogram de
paste
Sare si piper dupã gust

 
 
 
 

  In timp ce intr-o oalã mare cu apã sãratã fierb pastele, mãruntiti legumele într-un procesor de alimente. Încãlziti uleiul de mãsline într-o tigaie mare la foc mediu si adãugati usturoiul. Când este usor rumenit se  amestecã cu legumele. Se presarã cu sare si piper si se adaugã lavanda. Gãtiti, amestecând ocazional, pânã când legumele devin moi - aproximativ cinci minute.
 Între timp
pregãtiti pastele. Scurgeti-le din apa de fiert. Adãugati pastele la legume si continuati adãugând apã
dupã cum este necesar pentru a mentine amestecul umed.
 Gust
ati ceea ce ati creat si mai adãugati  lavandã, dacã doriti. Fiti atenti sã nu adãugati prea mult, câte un pic de mai multe ori. În cazul în care pastele si legumele sunt fragede, dar nu siropoase, reglati condimentele si garnisiti cu  flori proaspete lavandã.

 
Se servesc 4-6 portii.

 

 Plãcintã cu cartofi dulci

 Sursa: Hood River Lavender

 

Ingrediente

2 cartofi dulci de mãrime medie, decojiti si tocati în cuburi cu latura de ~1cm
4 linguri de unt nesãrat, topit
2 linguri suc de lãmâie proaspãt

1 / 2 lingurit
ã nucsoarã rasã
proaspãt
1 / 2 lingurit
ã scortisoarã
1 / 2 lingurit
ã de sare cuser
3 oua mari, separate
1 / 2 can
ã
de zahãr
2 linguri de f
ãinã
3 / 4 can
ã
lapte bãtut
 

 
 
 
 

  Încãlziti cuptorul la 375º F(190ºC).
 Se toarn
ã 1 1 / 2 cm de apã intr-o oala medie si se fierb cartofii in baie de aburi, aproximativ 20 de minute.
 
Se storc, se depun intr-un castron mare si se las
ã la rãcit la temperatura camerei. Masati cartofii într-un piure fin, rezultã aproximativ 1 1 / 4 cãni. Adaugati unt, suc de lãmâie, nucsoarã, scortisoarã si sare; amestecati dupã fiecare adãugare.
 Într-un castron mic
se bat gãlbenusurile de ou usor cu un tel pentru aproximativ 30 de secunde. Adãugati zahãrul si se bate pânã când rezltã o cremă de lãmâie de culoare galbenã, aproximativ 1 1 / 2 min.
 Adauga
ti amestecul de ou la amestecul de cartofi dulci si  amestecati
pânã când ouãle sunt bine incorporate rezultând o pastã de culoare portocaliu deschis.
 Aã
daugati f
ãina, câte un pic, amestecând  pânã se include bine.
 Adãuga
ti iaurtul si amestecati.
 
Amestecati intr-un castron separat albusurile de ou, aproximativ 1 1 / 2 min.
 Albusurile de ou
se toarnã usor peste amestecul
cu iaurt si se amestecã pânã la omogenizare.
 Se toarn
ã amestecul într-o tav
ã pregãtitã, apoi acoperiti cu crumb de lavandã. Coaceti pe raftul de mijloc a cuptorului, pânã când mijlocul devine tare, 35-40 min.
 Scoateti din cuptor
si
lãsati plãcinta sã se rãceascã complet pe un raft.
 
Bucura
ti-vã!

 

  Amestec sfãrâmicios (crumb)

Sursa: Hood River Lavender

 

Ingrediente

1 / 2 canã zahãr brun
1 / 2
canã f
ãinã
1 / 8 linguri
de sare cuser
2 linguri de unt
la temperatura camerei
1 1 / 2
linguritã de lavandã culinarã,  mãcinatã fin
 

 

  Combinã  zahãrul, fãina, sarea si lavanda culinarã. Adaugati untul si frecati pânã când amestecul devine sfãrâmicios. Întindeti amestecul  uniform peste plãcinta de cartofi dulci si coaceti.

 

  Pui Pressada

Sursa:  Lavender Farm

 

Ingrediente

6 - 8 piepti de pui sau de alte bucãti de pui fãrã oase si cu pielita  îndepãrtatã
Ulei de mãsline pentru uns
Un volum de 20 litri de frunze proaspete de lavandã si tulpini de flori
 

 

Numele de "pressada" se referã la un pui presat între douã straturi de lavandã, si are la bazã  un fel de mâncare fãcut cu cimbru cultivat, ce se bucurã de popularitate în Italia, la sud de Napoli. Aceasta este reteta unui grãdinar adevãrat, pentru cã putini non-grãdinari ar putea sa-si permitã sã cumpere cantitatea de lavandã proaspãtã, necesarã.

Tulpinile se mãruntesc. Când carnea de pui este pãtrunsã, se dezbracã rapid de lavandã si se rumeneste pe grãtar. Serviti carnea de pui cu pilaf  de orez sau pe un pat de legume colorate. În timp ce se mâncati puteti adãuga frunzele de lavandã rãmase pe cãrbuni pentru a produce un parfum de lavan puternic.

Incindeti bine cãrbunii sub grãtar. Între timp, se spalã bine bucãtile de pui cu apã rece si se usucã. Odatã ce flãcãrile au murit si cãrbunii sunt de culoare albã la margini, aranjati cãrbunii într-un strat uniform. Asezati suportul grãtarului peste cãrbuni pe care se va aseza o tava din fontã (25cm x 50cm). Înainte de a  pune pe grãtar, tava se pune direct pe cãrbunii încinsi si se lasã pânã se arde grãsimea. Apoi ungeti tava cu un strat de ulei de mãsline.

Aranjati repede
un strat de pânã la 2 cm de frunze de lavandã in tavã, cu toate tulpinile orientate într-o singurã directie. Acoperiti tava foarte bine cu lavandã si evitati sa lãsati gãuri. Asezati carnea de pui pe stratul de lavandã perpendicular (in picioare) pe patul de lavandã. Acoperiti carnea de pui bine cu alti doi centimetri de frunzis de lavandã. Puneti o foaie de copt peste stratul superior de lavandã peste care aranjati uniform 5- 10 cãrãmizi, pentru a comprima lavanda si carnea de pui aflate in  "sandwich." Carnea este gãtitã rapid datoritã supraîncãlzirii acesteia, rezultat a amestecului dintre  vaporii de apã si vaporii uleiurilor volatile din lavandã.  Carnea de pui are nevoie doar de 5-10 minute pentru pãtrundere pe fiecare parte. Întoarcerea cãrnii de pe o parte pe alta trebuie fãcutã rapid. Când carnea de pui este pãtrunsã, se dezbracã rapid de lavandã si se rumeneste pe grãtar. Carnea de pui este gata când ambele fete au culoarea maro. Când este gata transfera-ti repede carnea pentru servire.

Rezultã 6 - 8 portii.

 

  Marmelada Lyndei

 Sursa:  Happy Valley Lavender

 

 Ingrediente

  • 7 portocale, coapte bine
  • 1 lãmâie de mãrime medie
  • 9 cãni de zahãr
  • 2 lingurite de flori uscate de lavandã
  • Optional: coniac sau whisky
 

 Prima zi:
 Tãiati portocalele si lãmâia in patru (sferturi) si îndepãrtati si adunati sâmburii într-o canã. Stoarceti-le usor si asezati-le într-o oalã mare de otel inoxidabil. Adaugati 12 cãni de apã si lãsati-le peste noapte sa se înmoaie. Acoperiti sâmburii din canã cu apã pentru a crea gelul marmeladei.

Ziua a doua:
Puneti la fiert amestecul din oalã, la foc puternic si fierbeti la foc mic circa o orã, amestecând ocazional. Adaugati zahãrul si lavanda, amestecând usor si mai lãsati sa fiarbã circa 30 de minute. Între timp sterilizati borcanele la cuptor la 200ºF (95ºC), circa 20 de minute si fierbeti capacele. Reduceti fierberea si mai lasati circa 30 de minute. Verificati consistenta si turnati in borcanele fierbinti, dupã ce ati lãsat continutul sã stea circa 5 minute. Adaugati la fiecare borcan o lingurita de coniac sau de whisky înainte de a însuruba capacul.

Rezultã 12 borcane de 250ml.

 
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Subpages (1): Retete culinare speciale
Comments